duminică, 21 aprilie 2013

Scurt istoric


Numele comunei “Brodina” apare pentru prima data în 1908, când s-a constituit sub această denumire.
(Brod = vad  sau loc de  trecere  „cu piciorul” a unui râu.) 
In prezent , comuna cuprinde următoarele sate : 1.Brodina, 2. Falcău, 3.Sadău, 4. Brodina de Jos, 5.Cununschi,  6.Dubiusca, 7. Ehreşte , 8.Zalomestra, 9.Paltin şi 10.Norocu.. (Cel mai vechi sat al comunei Brodina,  este satul Sadău.) 
Poziţia geografică  a comunei a favorizat, aşezarea locuitorilor , a pastorilor pe aceste locuri încă din mai vechi timpuri.Dimitrie Cantemir în lucrarea  „Descriptio Moldaviae” vorbeşte de existenta unor ‘ţări’ formate din triburi tracice ,  carpii. 
In sec. al XIV-lea , voievodul maramureşean Bogdan, s-a sprijinit la venirea lui în Moldova pe locuitorii de aici. Mai târziu, acest teritoriu a făcut parte din  domeniul bisericesc al mănăstirii Putna , unde există lucrarea „Topografie der Bukowina” (1774-1785), în care se atestă existenţa în satul Sadău, a 120 de familii.
In lucrarea  “Problema bisericeacă în Bucovina din anul 1775, se aminteşte de faptul că unii locuitorii din Galiţia, nemaiputând suporta jugul austriac, au părăsit  ţara, aşezându-se alături de populaţia româna din nordul Obcinelor , aceştia poarta numele de huţuli şi şi-au întemeiat primele locuinţe, pe cele mai înalte poieni şi ascunse văi.
            Primul sat „Sadău” a cărui denumire înseamnă „grădină” , este explicat prin apariţia în acest  sat a primei grădini ,unde au fost cultivaţi primii pomi fructiferi, de unul din cei mai vechi locuitori – pe  nume Hudema Vasile.
            Celelalte aşezări ca : Brodina de Jos , Brodina şi Falcău , au luat fiinţă  prin migraţia populaţie din împrejurimi. Satul Falcău este legat de migraţia locuitorilor din comuna Straja – care constituia forţa de munca de bază, pentru fabrica de cherestea înfiinţată in anul 1870 , ca si pentru ferăstraiele din Falcău si gura Brodinei.
            O altă provenienţă a locuitorilor , este ca urmare a reformei agrare înfăptuită după cel de al II-lea război mondial , când văduvele din comuna Straja ca şi invalizii de război ,au primit aici pământ.
Cele mai vechi familii din comuna Brodina sunt : Hudema , Tega ,Curaciuc , Ihantiuc, Hlodec , Haleţa, Buceac etc.
(fragment din lucrarea de licenta a doamnei profesoare Maximiuc Elena.)


Inaugurare celui de al II-lea local al scolii generale din Brodina, 
in data de 19 Noiembrie  1949
  foto 1 . 
(in fundal , avem localul vechi a scolii , dat in  folosinta in anul  1902)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu